Podotherapie Zuidland
"mensen beter laten lopen"

Steunzolen / inlegzolen

Klachten die ontstaan tijdens staan, lopen en sporten kunnen worden behandeld met behulp van speciale inlegzolen. Voor het vaststellen van de meest geschikte behandeling wordt eerst een uitvoerig onderzoek uitgevoerd om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Hierbij wordt gekeken naar de stand en functie van de voeten, knieën, heupen en/of rug. Met name tijdens het lopen kunnen de meeste problemen ontstaan. Het podotherapeutisch onderzoek bestudeert nauwlettend de bewegingen van de voeten en benen tijdens het lopen.

Zooltherapie

Afhankelijk van de aard van de klachten en de bevindingen uit het onderzoek, wordt beoordeeld of zolen nodig zijn als onderdeel van de therapie. Als dat het geval is, wordt eerst een scan van je voeten gemaakt. Deze scan dient als basis voor de zooltherapie en geeft aan welke elementen in de zool geïntegreerd moeten worden. De uitkomsten van het onderzoek bepalen of er voornamelijk gewerkt wordt aan biomechanische aspecten (zoals steunzolen) of aan proprioceptieve elementen. Het laatstgenoemde systeem beïnvloedt de sensoren in de spieren en pezen die reageren op druk- en trekkrachten. Deze spelen een belangrijke rol in het behouden van de juiste lichaamshouding. Bij rek of druk op een spier zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de spanning in de spier toeneemt. De regulering van houding en beweging vindt voornamelijk plaats via dit mechanisme.

Op maat gemaakt

Alle inlegzolen en steunzolen die door onze podotherapeuten worden vervaardigd, worden individueel op maat gemaakt met behulp van geavanceerde CAD-CAM- of 3D-printtechnologie. Standaard zolen zijn niet mogelijk omdat elke klacht, voet en lichaam uniek is. Zelfs de linker- en rechtervoet zijn zelden identiek!

Digitalisering en productie

Wij beschikken over een eigen productiefaciliteiten met CAD-CAM- en 3D-printtechnologie, waardoor het proces van meten en produceren gedigitaliseerd en geautomatiseerd is. Dit zorgt voor nauwkeurigere en snellere resultaten. Een elektronische scan vervangt traditionele afdrukken en de zool wordt digitaal ontworpen en aangepast met gespecialiseerde software. Het resultaat is een beter en duurzamer product.

Onderhoud en gebruik

Bij het gebruik van de zolen is geleidelijke gewenning aan te raden, vooral voordat je ze tijdens het sporten gebruikt. Sportzolen zijn ontworpen met subtielere elementen vanwege de grotere krachten die tijdens het sporten op de voeten komen te staan.
Tot slot raden we aan om de zolen dagelijks te laten drogen en lederen zolen niet in de buurt van warmtebronnen te plaatsen. Kunststof zolen kunnen met een vochtige doek worden gereinigd. Bij klachten of slijtage kan zoolcontrole nodig zijn, en het dragen van de zolen moet geleidelijk worden opgebouwd om spierpijn te voorkomen. Houd er rekening mee dat inlegzolen na 2 tot 3 jaar slijtage kunnen vertonen en hun functie kunnen verliezen. Garantie op behandelingsresultaten kan (helaas) niet worden gegeven.